I dag öppnar riksdagen och jag redogör för inriktningen för regeringens arbete det kommande året. Jag vill gärna berätta för dig som medlem i Socialdemokraterna hur jag ser på läget och hoppas att du hjälper till att sprida budskapet vidare om hur vi nu bygger ett starkare samhälle och tryggare Sverige.

Skolstart och gula löv i all ära, men för en statsminister är riksmötets öppnande det riktiga hösttecknet. För ett år sedan var det ett helt annat läge i Sverige och i svensk politik.

Vi hade precis avslutat en intensiv valrörelse. Redan på valnatten var vi många som konstaterade att blockpolitiken nåtts vägs ände. Vi insåg att det inte skulle bli en lätt regeringsbildning, även om vi kanske inte förutsåg att den skulle bli så långdragen som den blev.

Vid riksdagens öppnande förra året blev det ingen regeringsförklaring. Den längsta tiden med en övergångsregering i Sveriges historia inleddes, och läget verkade helt låst.

Nu har det gått ett drygt halvår sedan en ny regering kom på plats. Trots det svåra parlamentariska läget har vi en stabilitet som många länder i vår närhet saknar. Det låsta läget har förbytts till att vi levererar konkret politik på område efter område, med målet att Sverige ska bli tryggare och samhället starkare.

Vi ska vara ett sammanhållet land, där alla människor som kan bidrar genom att jobba, göra värnplikten och kanske ställer upp för fotbollsföreningen en ledig söndag, men också vet att samhällets gemenskap finns där vid sjukdom eller arbetslöshet.

Nu pågår detta samhällsbygge för fullt, genom ett intensivt reformarbete. Gängkriminaliteten ska knäckas, sjukvårdens köer kortas, glesbefolkade kommuner få mer pengar och fler människor, exempelvis i Storuman, Åsele, Vansbro och Torsby, ska ha ett servicekontor att besöka.

I beslut efter beslut, prioritering efter prioritering lägger vi pengar på att rusta hela Sverige starkt. I form av poliser och försvar, men också hemtjänst och en klimatomställning.

I dag presenterar jag också tre nya socialdemokratiska statsråd. Ann Linde som fram tills nu har varit utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor blir utrikesminister. Hon har arbetet med utrikespolitik i olika former under många år. Hon har en gedigen kunskap och ett stort kontaktnät över hela världen, som helt säkert kommer göra nytta i hennes nya roll som utrikesminister.

Anna Hallberg blir ny utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. Anna Hallberg kommer närmast från rollen som vice VD på Almi företagspartner. Anna Hallbergs bakgrund i näringslivet kommer att vara en stor tillgång för svensk utrikeshandel och svenska jobb, särskilt i en tid som präglas av handelskrig och en allt tuffare internationell konkurrens.

Ny arbetsmarknadsminister blir Eva Nordmark. Eva har över 20 års erfarenhet av fackligt arbete, de senaste åtta åren har hon varit ordförande för TCO, tjänstemännens centralorganisation.  Eva Nordmark har även lång politisk erfarenhet. Hon kom redan som 19-åring in i kommunfullmäktige i Luleå och var socialdemokratisk riksdagsledamot under åren 1995-1998.

Sedan jag tillträdde som partiordförande för Socialdemokraterna har jobben varit mitt fokus. Arbetslösheten har tryckts tillbaka, men det tar fortfarande för lång tid för nyanlända att etablera sig och det är samtidigt svårt för många branscher att rekrytera. Detta är några av de viktiga utmaningar som Eva Nordmark nu kommer ta sig an. Arbetsmarknadspolitiken står inför stora förändringar. Men målet för en socialdemokratisk regeringen är detsamma: alla som kan jobba, ska jobba.

Jag hoppas att ni nu är lika taggade som jag och både de nya och gamla statsråden i regeringen är inför höstens politiska arbete.

På Aftonbladets debatt skriver jag idag om inriktningen för vår politik. Läsa och dela gärna i sociala medier.
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Adq8ax/januariavtalet-har-rustat-vart-land

Hela regeringsförklaringen kan du läsa på regeringens hemsida.
https://www.regeringen.se/tal/20192/09/regeringsforklaringen-den-10-september-2019/

Stefan Löfven

facebook Twitter Email