Riksdagen riktar en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S)

Riksdagen röstade under måndagen den 21 juni ja till Sverigedemokraternas begäran om att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). 181 ledamöter röstade ja till misstroendeförklaringen, 109 ledamöter röstade nej och 51 ledamöter avstod från att rösta. 8 ledamöter var frånvarande.

Den 17 juni begärde 36 ledamöter att riksdagen skulle rösta om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). För att en misstroendeförklaring ska riktas mot statsministern eller en minister måste mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175 ledamöter, ställa sig bakom misstroendeförklaringen.

Den 21 juni röstade 181 ledamöter ja till misstroendeförklaringen mot statsministern.
Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val.

Det här händer nu

Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val. Regeringen måste inom en vecka från misstroendeförklaringen besluta om att ett extra val ska hållas. Om statsministern och regeringen istället avgår kommer talmannen att inleda sitt uppdrag att ta fram förslag till ny statsminister.

Källa: https://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2021/jun/21/riksdagen-riktar-en-misstroendeforklaring-mot-statsminister-stefan-lofven-s/

facebook Twitter Email